- Veseli drugari -

Svi smo mi 2.a
 
Početna stranicaFAQPretraľnikRegistracijaČlanstvoKorisničke grupeLogin

Share | 
 

 Povijest (SVIJET) za 10.5.

Go down 
Autor/icaPoruka
- Vrana -

avatar

Broj postova : 5
Age : 27
Localisation : DESINEC, Jaska
Registration date : 26.04.2007

PostajNaslov: Povijest (SVIJET) za 10.5.   sri svi 09, 2007 11:12 am

Ima više neg na ovom prije... još fali 7, 9, 11, 12, 13 i 19 od SVIJET i 5, 13 i 14 od HRVATSKA... daj probajte još nabavit ta pitanja i stavite ih na forum

SVIJET
1. Ratna zbivanja 1914.g.
Centralna ili središnje sile-odgovara im munjevit rat. Sile Antante-više kolonija,sirovina, veća proizvodnja, kontroliraju sve pomorske putove, dobivaju pomoć SAD. Njemačka je preko neutralne Belgije napala Francusku-bitka na rijeci Marni-1,5 milijuna vojnika; Francuzi i Britanci zaustavili rat: munjevit rat postao dugotrajan (Rovovski). Rusija prisilila Njemačku da vodi rat na dva ratišta. Treće ratište: Galicija i Bukovina; A-U protiv Rusije; Nijemci moraju pomagati a-u vojsci. A-U je napala Srbiju iz Bosne, a Crnu Goru iz Boke i Hercegovine; u jesen srpska vojska je morala napustiti Beograd; do kraja godine, uz pomoć vojske Antante, Srbija je odbacila napadače preko Save i Drine. Osmanlijsko Carstvo-na stranu Centralnih sila i propušta njemačke brodove kroz tjesnace u Rusiju. Japan-na strani Antante-zauzima njemačke posjede u Aziji.

2. 1915.g. Ratna godina
U znaku pobjede Središnjih sila. Na zapadu-rovovski rat. Rusija uzmiče. Neuspjela britansko-francuska ekspedicija u Dardanelima (Galipolje). U rat ulazi i Bugarska na stranu Središnjih sila i Srbija je opkoljena; na Srbiju i Crnu Goru, a-u-bugarsko-njemački napad, srpska i crnogorska vojska sa izbjeglicama povlače se preko albanskih planina na Jadran; od tuda su ih britanski brodovi prebacili na Krf i u Sjevernu Afriku. U jesen u rat ulazi i Italija na stranu Antante zato što su joj tajnim Londonskim ugovorom 26.travnja.1915.g. sile Antante obećale dio slovenskih zemalja, Istru, Dalmaciju sa Zadrom i Šibenikom, otoke Cres, Lošinj i Pag, srednjojadranske otoke, Hvar, Korčulu, Vis, Lastovo, Mljet i albansku luku Valonu. Novo ratište na Soči. 1915.g. sile Antante ponudile su proširenje Srbije na Bosnu i Hercegovinu, dio Dalmacije koji nije obećan Italiji, Slavoniju i Vojvodinu; Srbija zahtjeva i preostali dio Hrvatske, a u slovenskim zemljama nakon rata provesti plebiscit.

3. 1916. Ratna godina
Zapad-velike iscrpljujuće bitke: Verdun-preko milijun žrtava; rijeka Somma-tenk (Britanci), 1,3 milijuna žrtva. Galicija-ruski napad do Karpata; Nijemci spašavaju a-u vojsku. Poluotok Jylland (Danska) najveća pomorska bitka, 250 brodova; njemački brodovi više ne izlaze na Atlantik (podmornice). Rumunjska ulazi u rat na stranu Antante jer su joj obećali: Banat, Bukovinu i Erdelj (Transilvaniju). Talijanska pobjedu na Soči.

4. 1917.g Ratna godina
Zbog revolucija, Rusija izlazi iz rata. Grčka ulazi u rat na stranu Antante i otvara se Solunsko ratište (ratuju Britanci, Francuzi, ostaci Srbijanske vojske sa Krfa i dragovoljci-a-u vojnici zarobljeni u Rusiji.). Nijemci-podmornički rat protiv Britanaca. 6.4. u rat ulaze SAD na stranu Antante; imaju velik ljudski i industrijski potencijal, ali potrebno im je godinu dana da unovače, uvježbaju i dovezu veliku vojsku u Europu. A-U pobjeda nad Talijanima kod Kobarida.

5. 1918.g. Završne operacije
Njemačka nastoji okupiti rezerve prije nego dođu vojnici SAD; napad u sj. Francuskoj, Nijemci ponovno došli do rijeke Marne, ali Britanci i Francuzi su izdržali i zajedno sa vojskom SAD krenuli u protunapad. U rujnu kapitulirala Bugarska. U listopadu-kapitulirala Turska. Oslobođene Makedonija, Srbija i Crna Gora. A-U se raspada, ne pomaže ni proglas cara Karla o federaciji. U Njemačkoj buknula revolucija (komunisti-spartakovci). 11.11.1918.g. Njemačka je kapitulirala.6. Atentat u Sarajevu
Njemačka i A-U su spremne za rat. Završene su vježbe A-U vojske u BiH. 28.lipnja 1914.g. atentat na Habsburškog prestolonasljednika Franju Ferdinanda u Sarajevu. Atentator Gavilo princip, član organizacije Mlada Bosna koju pomaže tajna urotnička oficirska organizacija „Ujedinjenje ili smrt“ („Crna ruka“). A-U upućuje ultimatum Srbiji. 28.7.1914.g. rat: u roku od tjedan uključile su se Njemačka, Rusija, Francuska, V. Britanija; Italija ostaje neutralna.

7.

8.. Dvije Ruske revolucije 1917.g.
Slabost u naoružavanju, generali nadoknađuju brojem vojnika-do 1917.g. 2000000 žrtava. Glad, loše opskrbljena vojska od 15000000, polja neobrađena, proizvodnja smanjena, nestašice, nezadovoljstvo,… 1915.g. štrajka 12000000 radnika, vojnici napuštaju ratišta. 12.ožujka.1917.g. (po julijanskom kalendaru- 27.veljače= Februarska revolucija) generalni štrajk u Petrogradu-sukob s policijom-vojska se priključila narodu. Srušen je carizam,osnovana Privremena vlada, Rusija je postala demokratska republika. Od proljeća do jeseni 1917.g.-dvovlašće: 1. Privremena građanska vlada 2. Sovjeti (savjeti) radničkih, vojničkih i seljačkih predstavnika; prvi sovjeti osnovani su još u revoluciji 1905.g., iza sovjeta stoje boljševici-lijevo krilo Socijaldemokratske stranke Rusije ( i Vladimir Iljič Lenjin). U srpnju 1917.g. demonstracije („Sva vlast sovjetima!“). Revolucionarni val se širi Rusijom jer Privremena vlada nije prekinula rat. 6./7. studenoga 1917.g.(ili 24./25. listopada= Oktobarska revolucija) boljševici su napali Zimski dvorac=sjedište Privremene vlade. Sovjeti su preuzeli vlast (Dekret o miru, Dekret o vlasti, Dekret o zemlji i Deklaracija o pravima naroda Rusije). Početkom 1918.g. mir u Brest-Litovsku=Rusija je izgubila dio teritorija i mora plaćati ratnu odštetu. Kontrarevolucija i intervencija 14 zemalja protiv Sovjetske Rusije (RSFSR).

9.

10. Mirovne konferencije u Parizu 1919.-1920.g.
Glavnu riječ vode državnici pobjedničkih sila Antante, tzv. „velika četvorica“ : Tomas Woodrow Wilson-predsjednik SAD. Lloyd George-britanski premijer. George Clemencau-predsjednik francuske vlade. Vittorio Orlando-predsjednik talijanske vlade. Kad se raspravlja o dalekom istoku, priključuje se i N. Makino, predsjednik japanske vlade. Predstavnici ostalih 27 članica Antante prisutni su na konferencijama. Delegati poraženih zemalja sudjeluju samo kad je o njima riječ. Mirovni ugovor s Njemačkom Republikom potpisan je 28.lipnja 1919.g. u Versaillesu u „Dvorani zrcala“: morala je priznati da je glavni krivac za rat, Francuskoj vratiti Alsace i Lorraine, vratiti teritorij Belgiji i Poljskoj, odreći se kolonija u korist pobjednika, platiti ratnu odštetu u roku od 30.g., predati ratnu i trgovačku mornaricu, smanjiti broj vojnika, mornara i časnika, obvezati se da neće pripojiti Austriju.

11.

12.

13.

14. Rezultati 1.svj. rata
Sudjeluje 36 od 54 države svijeta ili 72% svjetske površine. Rat se vodi na teritoriju 14 država ili 3% svjetske površine. Unovačeno 70000000 ljudi, 21 milijun ranjenih, preko 9 milijuna poginulih. Rat traje 4 godine i 3,5 mjeseca. Velika materijalna razaranja (10 puta skuplji od svih ratova 1793.-1907.g.). Propala 4 velika carstva: Rusija, Njemačka, A-U i Osmansko Carstvo. Nakon rata: bolesti (španjolska gripa),glad, revolucije. Po broju poginulih: 2,2 milijuna Rusija, 2 milijuna Njemačka, 1,7 milijuna Francuska, 1,4 milijuna A-U.

15. . Italija- fašizam
- 1919.g. osnovana su prva fašistička udruženja Benita Mussolinija (,,fasces''), ,,rimski pozdrav'', ,,rimski korak''
- cilj: obnoviti Rimsko Carstvo= ekspanzionizam, militarizam
- 1922.g. nakon kongresa fašističke stranke u Napulju 400000 fašista krenulo u ,,marš na Rim'' (= puč, državni udar); predsjednik vlade dao je ostavku, a kralj Vittorio Emanuelle III. imenuje Mussolinija mandatorom za sastav vlade
- fašisti vladaju terorom
- duce= vođa
- 1924.g. uveo diktaturu; kralj nema gotovo nikakve ovlasti
- 1935.g. agresija na Etiopiju; osvojena 1936.g.
- 1939.g. agresija na Albaniju

16. Njemačka- nacizam
- 1920.g. osnovana Nacional- socijalistička partija Njemačke
- 1923.g. nacisti su pokušali srušiti bavarsku vladu, stranka je zabranjena, a Adolf Hitler u zatvoru piše ,,Mein Kampf''= ,,Moja borba''= program nacističke stranke:
1. njemački čovjek je ,nadčovjek''
2. više prostora njemačkoj ,,arijevskoj'' rasi= šovinizam, rasizam, antisemitizam
3. revanšizam za poraz u I. svjetskom ratu
4. diktatura jedne partije i njenog vođe ,,Führera''
5. ograničenje osobnih i političkih sloboda, zabrana štrajkova i demonstracija
- SA ,,jurišni odredi'' teroriziraju Židove, političke protivnike, komuniste, lijevo orijentirane intelektualce...
- u gospodarskoj krizi 1929.- 1933.g. nacisti organiziraju parade i demonstracije, povezuju se sa bogatim industrijalcima, dobivaju sve više glasova na izborima
- 1933.g. Hitler je postao kancelar, a nakon podmetnutog požara u Parlamentu, za što je optuži komuniste, proglasio je ditaturu i III. Reich
- 1933.g. Njemačka izlazi iz Lige naroda, uvodi opću vojnu obvezu i naoružavanje
- diktatura monopolističkih poduzeća, minimalne nadnice, radno vrijeme 60 satii tjedno, zabrana štrajkova...
- ubrzano razvija industriju, posebno vojnu (8 puta više, kaučuk, benzin, umjetna vlakna)
- 1935.g. Nürnberški rasni zakoni
- 1935.g. pripojili Saarsku oblast
- 1936.g. zauzeli rajnsko područje
- 1938.g. Anschluss- pripojenje Austrije.


17. Njemačka- gosp. kriza
Njemačka- pogođena i krizom obnove (1919.- 1921.g.), u Weimarskoj Republici (ustav je donesen u tom gradu) reparacija (ratna odšteta) 132 milijarde zlatnih maraka, a Francuskoj dati Ruhr na 15- godišnje korištenje; kriza i inflacija, a strahujući od širenja boljševizma u Europi i želeći imati Njemačku kao štit prema SSSR-u, V.Britanija i SAD pomažu Njemačkoj zajmovima, olakšavanjem plaćanja ratne odštete.

18. SAD- gosp. kriza
SAD- jesen 1929.g. (,,crni petak''- 25. listopada) prava gospodarska katastrofa: nezaposlenost, nezadovoljstvo, nemiri, demonstracije (iako se radništvo SAD-a bori isključivo gospodarskim sredstvima: štajkovi, sindikati)
- predsjednik SAD-a postao je F.D.Roosevelt čiji je program ,,New Deal'': javni radovi, država određuje nadnice, pomoć farmerima, industrijalci plaćaju veće poreze= država se upliće u gospodarstvo (država jača, ali jača i demokratski sustav)

19.

20. Japanski militarizam
- ,,Azija Japancima''= militarizam, ekspanzionizam= japanska verzija fašizma
- vojska je dobila povlašteni položaj, militarizacija cjelokupnog života
- osvajanja: - 1931.g.- Šantung (kineska provincija)
- 1932.g.- Mandžurija
- 1933.g.- Jehol
- 1935.g.- Hopei i osnovali marionetsku državu Mandžuko (car Pu Ji)
- 1935.g. Japan izlazi iz Lige naroda i počinje neograničeno naoružavanje
- car Hirohito podržava generale

21. Liga naroda
- ideje T.W.Wilsona (,,14 točaka'')
- odluka u Versaillesu; sačuvati svjetski mir
- odlučujuću ulogu imaju sile pobjednice u Prvom svjetskom ratu
- raspala se 1939.g. jer nije uspjela spiječiti Drugi svjetski rat

22. Staljinizam
- totalitarizam- svemoć državnog aparata
- diktatura jedne partije (komunističke), ,,čistka'' političkih protivnika
- kult Staljinove ličnosti
- unitarizam= isticanje jedinstva nacija, suprotno federalizmu; u konačnici dovodi do prevlasti jedne nacije, najčešće najbrojnije
- državno vlasništvo=> jačanje države (etatizam)
- plansko gospodarstvo (= komunalno gospodarstvo suprotno tržišnom gospodarstvu)
- kolektivizacija poljoprivrednog zemljišta.
[Vrh] Go down
Korisnički profil
 
Povijest (SVIJET) za 10.5.
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
- Veseli drugari - :: Drugarska dokumentacija :: Školska pomagala-
Forum(o)Bir: